Khamis, 7 Mei 2009

Dah dua tahun pun...

Rasa nak gumbira tu ada tapi semacam tak kena. Rasa sedih pun ada. Nak terharu tu sebab apa pulak. Tadi dengan tak semena-mena aku terasa nak pinjam handphone sorang perempuan ni. Bukan nak buat apa pun, aku cuma nak tengok setting motorola L7 untuk hantar MMS. Walaupun dia punya adalah L6, tapi aku rasa mungkin sama je settingnya. 

Setelah aku membuat beberapa peniruan maklumat dan memindahkannya ke dalam handphone aku dan seterusnya dicuba dengan wajah yang penuh harapan dan debaran....Handphone aku dah boleh hantar MMS! yay..yay.. Betapa gumbiranya aku...cuma aku tak menjerit kegembiraan sambil berlari mengelilingi blok sambil membawa sepanduk "AKU DAH BOLEH HANTAR MMS"...haha. 

kalau nak dikira, dah hampir dua tahun aku guna henfon tu tanpa menghantar sebarang MMS. Boring kan.. Orang lain sedap-sedap boleh hantar macam-macam gambar dan tersenyum gembira kemudian..tapi aku hanya boleh bermuram apabila gambar yang selalu aku cuba hantar hanya memberi isyarat gagal. Aku ingat lepas ni nak beli handphone lain je. Tapi aku rasa tak perlu sebab lepas ni aku boleh sedap-sedap hantar macam-macam gambar dan tersenyum kemudian tanpa perlu mengeluarkan sebarang kos besar.

Mungkin baru sekarang aku berasa puas hati dengan Ah Moi tauke kedai tempat aku beli henfon ni dulu... huhu...

Absolutely boyfriend : ulasan aku


Baru-baru ni aku ada tengok satu drama Jepun ni. Tajuk dia Absolutely Boyfriend. Cerita tentang seorang perempuan yang mencari-cari pasangan, tapi tak ada satu pun yang kekal lama. Akhirnya, ada suatu hari tu, datang seorang lelaki dari syarikat ape entah suruh dia isi borang lebih kurang macam borang kaji soal selidik tentang ciri-ciri lelaki idaman perempuan tu. Mula-mula perempuan tu tak berminat, tapi lepas dipujuk baru dia setuju…dengan tandatangan persetujuan lagi.

Beberapa hari lepas tu, pada suatu pagi yang agak “cerah”, sebuah bungkusan kotak besar telah dihantar ke rumah perempuan ni. Dia yang berasa pelik dengan kedatangan bungkusan tu pun membuka bungkusan tadi tu. Bila dia buka je, terkejut besar la perempuan tu sebab benda yang berada kat dalam kotak tu adalah seorang manusia! Tapi bila dia selidik balik, baru dia tau yang manusia tu sebenarnya robot yang dihantar dari syarikat yang buat soal selidik tu sebelum ni. Robot tu kononnya dikatakan robot cinta yang dikatakan akan mendedikasikan cinta kepada orang yang memiliki robot tu. Haha…pelikkan…

Bermula dari sini la cerita ni jadi bertambah menarik. Perempuan tu , walaupun dia ada isi borang soal selidik tu..tapi dia langsung tak suka kat robot tu langsung. Sebab bagi dia, robot tu hanya robot, tak ada perasaan pun dan cuma bertindak mengikut program yang ada padanya. Bagaimana pun, robot tu, seperti yang telah diprogramkan, terus cuba untuk mencuri hati perempuan ni tadi. Dipendekkan cerita, perempuan ni tadi dah jatuh hati dengan bos dengan tempat dia bekerja sebab bos dia tu banyak tolong dia untuk membantu dia mengejar cita-cita menjadi seorang pembuat snek yang berjaya.

Suatu hari, akibat suatu insiden, robot tu telah memecahkan dinding robotiknya dan memiliki perasaan sama seperti manusia malah dia turut mencintai perempuan tadi dengan setulus hati. Jiwang jugak robot ni..hoho... Masalah bertambah rumit apabila berlaku tarik menarik cinta antara si bos dengan robot tu tadi bagi memperoleh cinta perempuan yang semakin keliru tu.

Lepas tu, ada beberapa masalah yang tak dijangka timbul..namun semuanya dapat diselesaikan dengan jayanya.Sebenarnya banyak lagi perkara yang berlaku…tapi aku tak nak cerita panjang-panjang.. kalau nak puas hati boleh tengok sendiri cerita ni. Bagi aku, cerita ni memang best. Juga agak soft..jadi, bagi sesiapa yang berjiwa rock setiap masa harap berhati-hati..hehe..

Ending cerita ni memang agak menyedihkan tapi aku setuju dengan endingnya sebab mungkin tu je la jalan yang terbaik untuk diorang semua.

Lagi satu, cerita ni sebenarnya diadaptasi dari sebuah manga Jepun yang aku tak pasti apa tajuknya. Aku rasa memang banyak drama dan cerita Jepun yang didaptasi dari manga. Setuju?

gumbiranya aku...

Exam dah habis... aku dah tak payah study lagi....

Yay...yay.. (sambil berlari keriangan dan tersenyum gembira)..

huh...anak siapa ni? 

Masih ada berapa hari?

Masuk pagi ni, dah tiga hari exam berlalu. Student pun dah ramai yang pulang ke kampung halaman masing-masing. Tapi tak kurang juga yang masih tinggal kerana masih perlu menghadapi peperiksaan dan ada juga menetapkan untuk terus menunggu sehingga hari e-comm tiba termasuklah aku. Walaupun begitu, aku tidak menunggu kosong kerana 8 hingga 10 Mei ini, aku akan pergi ke sebuah perkampungan di Kedah untuk memenuhi jadual kelab PROSTAR Universiti sebagai salah seorang peserta Projek Khidmat Masyarakat bercirikan keluarga angkat. Projek tu nanti akan disertai oleh lebih kurang 40 orang pelajar dan diiringi oleh beberapa kakitangan dari kelab PROSTAR. Lebih kurang macam tu la bunyinya. 

KAmu tau apa tu PROSTAR? PROSTAR ni sebenarnya sebuah kelab yang ditubuhkan bawah KKM yang bertujuan memupuk hidup yang sihat tanpa dadah. Kamu tau apa itu hidup yang sihat? Hidup yang sihat itu adalah blablablablablabal dan bla... (???). Tema yang dibawa ialah 'Dari Remaja, Melalui Remaja, Untuk Remaja. Sebenarnya aku tak berapa pasti mengapa remaja sebab aku tengok ramai juga yang bukan remaja. 

Dipendekkan cerita..aku tak kebosanan menghitung hari untuk E-Comm dan seterusnya pulang ke rumah... ;-)

Sabtu, 2 Mei 2009

24 hours non stop

Selama beberapa hari ni, aku selalu membiarkan laptop aku berjaga sewaktu aku tidur. Bukan dia boleh buat apa pun kalau pencuri masuk. Kalau setakat menjerit bila ada orang datang nak culik dia pun dah cukup bagus. Tapi aku selalu buat begitu sebab kononnya aku nak study untuk exam nanti, tapi setiap kali aku buka dan baca, mata aku akan menjadi kuyu secara outomatik dalam beberapa ketika. KAlau aku tengok movie tak ada pula macam tu. Lagi satu sebab, kononnya aku nak sambung baca bila aku tersedar pada bila-bila masa waktu aku tengah tidur..dan aku telah berjaya melakukan itu..aku telah berjaya membuka mata dan melihat aku dah baca sampai mana dan terus sambung tidur tanpa memikirkan apa-apa tentang exam. HEbat bukan...haha!

Aku nak tutup laptop dulu...mungkin dia dah cukup panas untuk manusia kalau nak maki aku...  hehe

Tak keruan

Lagi dua hari aku kena mengadap paper statistik yang membuatkan aku tak keruan beberapa hari ni. Subjek yang bila aku dalam kelas, aku akan sibuk mendownload lagu-lagu baru, tengok friendster atau facebook, update blog*, makan, bersembang, tidur dengan nyenyak dan sebagainya. Sekarang... perasaan tak tenang itu semakin membuak-buak apabila masa exam dah hampir dan aku pula semakin sibuk menonton movie dari malam sampai pagi, pegi jamming di siang-siang hari, tidur dengan nyenyak di pagi-pagi hari, pegi latihan untuk MASUM di petang-petang hari. 

JAdi, bilakah masanya aku dapat membuka buku untuk sekadar menghilangkan resah di hati...huuhuu...

Kalaulah dalam exam nanti dibenarkan tukar dengan orang lain..