Selasa, 18 November 2008

Dunia tanpa sempadan ada di mana-mana!

Tak sangka depan stesyen bas kecil dan bersebelahan kedai mamak pun boleh dapat wireless, cuma agak perlahan sikit. Boleh la..daripada langsung tak ada.

oohh....sekarang ni aku sedang menunggu bas nak balik ke rumah. Sekarang ni student dah mula balik ke rumah. Aku sorang-sorang je la kat sini. Mana ada siapa-siapa teman aku. Ada pun tadi aku jumpa dengan sorang student dari Sabah. Taufiq. Itu pun kebetulan sebab dia nak ambil handphone yang dihantar untuk dibaiki. Lepas tu jalan-jalan sekejap pusing-pusing pekan kecil ni. Tak ada apa yang dibeli.

Bas yang aku akan naiki pukul 1.30 petang nanti tapi aku dah terpacak kat sini pukul 10.30 pagi tadi. Bosan..

Sekarang ni aku dah tau ada port wireless kat sini, jadi kalau tunggu lima jam awal pun aku tak keberatan. Heh..

Selamat bercuti kepada mereka yang sedang bercuti!

Ahad, 16 November 2008

tentang tulisan

Sebenarnya aku sedang berfikir tentang apa yang nak aku tulis dan tentang hala tuju blog ni.

Tapi semua dalam keraguan...

Aku masih tak pasti tentang apa yang aku patut tulis di sini...

Mungkin aku perlu lebih banyak belajar. itu lebih baik...

pengakhiran = sedih + gembira

Exam dah habis dan sekarang aku dah boleh berehat dan sepatutnya aku bergembira tapi entah kenapa aku rasa macam tak boleh nak buat macam tu. Mungkin disebabkan soalan peperiksaan tadi yang agak sukar dijawab dan di luar jangkaan. Bukan aku sorang je kata macam ni, banyak lagi student lain yang melahirkan kekecewaan tentang exam tadi. Nak buat macamana, semua dah berlalu. 

Maka dengan berakhirnya exam hari ni, menandakan berakhirnya proses pembelajaran aku untuk semester ni. Aku sebenarnya dah boleh balik rumah tapi sengaja aku lambatkan supaya dapat meluangkan lebih masa bersama kawan-kawan. Tak sangka sebentar saja dirasakan kehidupan aku untuk semester pertama kat sini. 

Kepada kawan-kawan dan lecturer serta warga universiti aku ucapkan semoga berjumpa lagi...

Jumaat, 14 November 2008

masih tentang exam...

Besok merupakan hari terakhir exam untuk aku. Jadi malam ni aku nak study untuk persediaan terakhir. Jadi, untuk itu juga aku tiada apa-apa yang ingin ditulis hari ini tapi aku ada sesuatu yang nak diceritakan nanti. Ia berkenaan dengan sesuatu perkara yang mungkin dah lama aku nantikan. 

Harap kamu sudi menunggu...

realitinya...



















Nampak tak betapa panjangnya barisan. Kalau kamu ada dalam barisan ni dan nak kena tunggu sorang2 cucuk duit dalam purata 4 minit seorang boleh terima ke? Tapi waktu aku tangkap gambar ni memang aku tengah beratur dan kat belakang aku ada orang lain lagi...dan tapi lagi waktu ni, semua pencucuk duit menunjukkan prestasi yang memberangsangkan. Seminit je sorang. 

Takut kena baling batu kot...haha

Khamis, 13 November 2008

Cerita tentang exam...

Petang tadi aku pergi exam subjek TITAS. TITAS tu bermakna Tamadun Islam dan Tamadun Asia. Subjek ni memang subjek teras universiti jadi memang wajib ambil. Aku yang  kepala dah berat sebelah sebab semalaman tak tidur baca buku TITAS ni pun datang la sekali. Gila tak datang..

Sedang aku syok jawab soalan dengan feel sekali dan sambil menganggukkan-anggukkan kepala tanda faham (sebenarnya tersengguk-sengguk tanda mengantuk), tiba-tiba aku didatangi oleh satu soalan yang boleh dikatakan boleh makan kacang sambil jawab. Entah aku pun dah tak ingat soalan nombor berapa tapi soalannya lebih kurang begini.

Berikut adalah dasar-dasar yang dipelihara dalam Syariah kecuali:
a) ilmu
b) harta
c) nyawa 
d) agama

Disebabkan aku tengah mengantuk pada tahap yang kalau lecturer yang jaga tu sua mi hailam berulamkan ikan kering kat aku pun belum tentu aku jamah, maka, otak aku yang pada tahap kelajuan biasa boleh mengalahkan kelajuan seekor anak lembu berlari tetapi pagi ini kalau anak kuda berlari pun belum tentu aku boleh kejar. Cerita panjang-panjang pun tak guna. Aku tengah blur masa tu, jadi aku boleh lupa pulak apa yang aku baca malam sebelum tu sedangkan soalan tu bukan main senang lagi.

Setelah beberapa ketika. Setelah berhempas pulas memerah otak sampai habis kering air otak aku ni, barulah aku ingat jawapannya yang betul. Ceh, buang masa betul...

Apabila jawapan yang kurasakan tepat telah diisi di dalam kertas jawapan OMR, maka aku meneruskan perjalanan mencari cinta ke babak yang seterusnya. Tidak kusangka, habis madu sepah dibuang. Kiranya hujan di tengah hari, rupanya panas hingga ke petang(kalau hujan boleh tidur).

Ni apa ni?! nak main-mainkan aku eyh....huu...bestnya aku dipermain2kan. Kalau kamu tengok soalan ni apa la agaknya kejadian yang berlaku dalam hati-hati kamu agaknya ye...

Susunkan elemen-elemen.......dhoruriyah mengikut susunan yang tepat.
a) Agama, nyawa, akal, keturunan, harta
b) Agama, akal, nyawa, harta, keturunan
c) Agama, keturunan, harta, nyawa, akal,
d) Agama, harta, keturunan, akal, nyawa

Dah nyata ada jawapan kat bawah. Buat apa yang aku susah-susah fikir. 
Dah lah mengantuk. Anway, tak ada salah siapa-siapa kecuali aku.
Siapa suruh tidur lambat-lambat. Kan dah kena.
Haha...padan muka aku yang ****** ni. haha!

Tips hari ini : Lain kali kalau nak jawab periksa tu cuba-cuba la tengok soalan seterusnya, 
mana tau ada jawapan...

Ahad, 9 November 2008

Musim sunyi sepi tiba lagi

Tutup laptop, tutup pintu bilik dan buka buku. Exam dah dekat sangat ni...

Kalau nak tengok masa yang sunyi ala-ala zaman darurat, ni lah masanya. Para-para student yang malas camne pun, kalau dah dekat camni mesti buka buku.

Heh...

aku dah tak ada idea...

study dulu...

haha...

semoga berjumpa lagi...

Sabtu, 8 November 2008

Cik...boleh cepat sikit tak?

Petang tadi aku pergi ke 'Automatic Teller Machine' atau lebih dikenali sebagai ATM. Biasalah duit dah kering ni. Masa tu aku kena beratur sebab aku tengok dekat depan aku ada empat orang lagi nak keluarkan duit masing-masing. Sambil menunggu tu, aku pun sibuk la cuci mata tengok orang lalu lalang(dengan niat yang baik..hehe). 

Adapun setelah beberapa ketika, aku kembali menoleh ke depan untuk melihat berapa orang lagi yang tinggal. "Eh, masih sama macam tadi?" aku bermonolog di dalam hatiku yang sedang tak sabar ni. Kemudian, setelah agak lama barulah selesai dan tiba giliran orang yang kedua pula. Kali ini keadaannya lebih kurang sama tetapi tidak terlalu seperti yang pertama tadi. 

Kemudian orang yang ketiga pula. Keaadaannya tidak seperti mereka-mereka tadi walaupun masih ada kelewatan sedikit. Akhirnya, apabila tiba orang yang keempat, barulah berlaku dimensi penggunaan ATM yang aku harapkan. Mungkin dia sedar yang ramai lagi orang lain sedang menunggu sama seperti aku dan mungkin sudah ada yang mendidih gara-gara orang yang mula-mula tadi. Walaupun begitu, aku melihat jam di tangan dan mendapati hampir 20 minit untuk empat orang menghabiskan masa untuk mengeluarkan duit dari ATM dan bila tiba giliran aku, aku tengok mesin tu tak ada apa-apa masalah teknikal pun. 

Disebabkan oleh terlihat cara penggunaan ATM oleh orang pertama dan yang kedua tadi, maka aku terlintas untuk menyenaraikan perkara-perkara yang mungkin boleh dilakukan untuk meringkaskan masa dalam penggunaan ATM: 

1. Rancangkan berapa banyak wang yang hendak dikeluarkan sebelum tiba masa anda untuk mengeluarkan duit. Ini supaya tidak berlaku kejadian terpinga-pingaan sewaktu berada di hadapan mesin  ATM.

2. Elakkan bersembang sewaktu di hadapan mesin ATM. Ini dapat menaikkan kemarahan orang di belakang anda. Jadi elakkannya sebelum kena maki hamun dari orang belakang yang mungkin tengah mendidih.

3. Kalau nak tukar no PIN atau nak daftar apa-apa kemudahan menggunakan mesin ATM, cuba lakukannya di waktu orang tidak ramai atau lagi bagus kalau tak ada orang yang sedang ingin menggunakan mesin ATM tersebut.

4. Jika anda menggunakan kad yang banyak pada satu-satu masa, boleh pastikan dengan tepat kad yang mana satu nak digunakan. Kalau nak tahu, 'time loading' bila kita masukkan kad menggunakan masa yang agak lama.

5. Jika anda confident dengan perkhidmatan bank yang anda gunakan, anda boleh terus mengeluarkan duit tanpa perlu melihat baki yang tinggal. Ini kerana mesin akan memberi slip atau tercatat di skrin tentang baki wang yang tinggal selepas sesi pengeluaran dilakukan tetapi hanya jika kad yang digunakan adalah sama dengan bank yang digunakan. 

6. Elakkan bergayut semasa menggunakan ATM. Ini supaya daya tumpu anda tidak hilang dan untuk mengelakkan kejadian baling batu sembunyi tangan seperti kata pepatah melayu asli. 

7. Pastikan anda pasti untuk menggunakan tips-tips yang sedia ada di atas kerana ia adalah idea penulis semata-mata. 

Keselamatan anda tanggungjawab anda!!


Khamis, 6 November 2008

Aku Punya Cara

Maaf kepada sesiapa yang tidak memahami aku. Aku tidak salahkan kamu. Tapi mungkin kamu akan mengatakan berbagai-bagai perkara buruk padaku di belakangku. Tapi aku tidak berniat untuk memberi tanggapan buruk itu kepada kamu.

Jika kamu tidak faham dengan apa yang sedang aku cuba lakukan, aku harap kamu tidak mengambilnya secara negatif. Aku berharap kamu akan cuba untuk mencari jawapan kepada kekeliruan kamu itu. Itupun jika kamu sanggup membuang sedikit masa untuk memahamiku.

Mungkin ada masanya aku kelihatan bodoh, mungkin ada masa aku kelihatan menjengkelkan, mungkin ada tikanya aku membosankan dan mungkin juga ada waktunya aku menghampakan. Namun aku bukan menginginkan ia menjadi seperti begitu. 

Maafkan aku...

Apa yang aku cuba lakukan ialah buat sebaik yang termampu...

DuNiA Berputar Seperti Biasa

Hari ini masih seperti biasa. Hari exam masih ada beberapa hari. Aku pun tak tau kenapa susah sangat nak ambil buku dan baca. Macam selalu yang aku jawab bila kawan-kawan ajak study pada waktu yang aku tiada mood nak belajar.. "tak ada feel". 

Tapi tadi aku sempat tengok filem 'Ironman' yang selama ni aku tak pernah tengok. Ada dah agak cerita memang best. Aku nak tulis sinopsis pun dah basi... 

Tapi aku ada satu soalan nak tanya... macamane perempuan buat dekat seorang lelaki bila dia tak suka...??


Rabu, 5 November 2008

Bila malam menjelma?

Sekarang ni aku tak tidur malam... ni semua exam punya hal la ni... lepas subuh baru tidur lepas tu bangun pukul 2 petang.

Tahu apa aku buat malam-malam...?

bukan baca buku pun...

main CS, download video, main YM, tengok friendster dan yang terbaik sekali adalah update blog... 

Bila lagi bro???

haha...

AkU MaHu MeNaMbAh PoStiNg AkU Yang SiKiT Ni...

Jangan tanya kenapa....

Aku tak nak bagitahu...

Sebab kamu dah tahu apa yang kamu tahu...

Dah memang kamu tahu, buat apa lagi nak diberitahu....

Huiissshhh..!!!

Letih lagi..

Petang tadi pergi joging. 

Bukan pergi joging pun sebenarnya. Boleh dikatakan pergi mandi sungai sambil berjalan kaki.

haha...!!

Pergi sungai dengan berjalan kaki...

hehe...

Letih...

Selasa, 4 November 2008

sengkek...

sengkek tu maknanya kering...kering tu maknanya dah kekurangan duit. ok.. 

Aku tengah sengkek sekarang ...

Nak kena makan maggi ke lepas ni??

adushhh!!

aisehh...

Aku baru lepas exam. 

Letih.

Lepas ni ada lagi tiga subjek...

huuu...

don't worry..be happy...