Rabu, 29 Disember 2010

Laser Belahan Dada Jupe vs. Mata Pemain Malaysia

"Ape dah jadi ni bro??" atau dalam bahasa inggerisnya "what's going on bro??". Boleh bagi aku jawapan? Haha...nak tau apa yang aku kagetkan sangat di sini? Kamu baca dulu di sini. Nanti tolong berikan jawapannya untuk aku di ruangan yang sesuai. Atau apa kata kita berperang mulut di Twitter? haha...

Marilah kita sama-sama berdoa semoga pemain-pemain Malaysia dikuatkan iman dan dicekalkan hati. Aaaamiiiinnn. :)

Selasa, 28 Disember 2010

Perempuan-perempuan itu buat aku jadi gila!

Sejak aku berkenalan dengan mereka ni, siang malam hidup aku diganggu. Bangun pagi, lepas mandi, lepas makan, ada je mereka ni datang mengganggu hidup aku. Nak keluar minum-minum pun dah susah sekarang ni. Aku sebenarnya tak kisah kalau sekali-sekala, tapi ni dah banyak kali. Sama la macam iklan 'burung Murai' satu ketika dulu, memang dah tak larat nak melayan kerenah perempuan-perempuan tu.

Jadi, kepada kamu semua harap boleh tolong aku macam mana aku nak elakkan diri dari mereka-mereka tu. Nanti aku kepilkan gambar bersama dengan sedikit info. Kamu tengoklah dan harap-harap jangan kamu pula yang jadi gila nanti. Hehe.










Haaa...yang ramai-ramai kat atas tu nama dorang Girls Generation. Boleh panggil SNSD je. Yang kat bawah tu plak KARA namanya. Kalau nak detail boleh tanya pekcik Google dan makcik Yahoo yea..hehe






Supaya korang boleh cam dorang ni betul-betul...hahaha...



Macam mana la hidup aku tak terganggu. huuuuhh... (Keluhan panjang)

Jumaat, 24 Disember 2010

Cara Mudah Menambah Rakan Facebook?


Berapa ramai kawan facebook kamu? mencecah seribu? dua ribu? beribu-ribu lemon? haha.. Sebelum tu, kenalkah kamu dengan kesemua rakan facebook kamu tu? Atau sekadar mengetahui nama samaran yang digunakan oleh mereka. Pernah tak dengar statement kualiti lebih penting daripada kuantiti?

Itu kalau bercakap mengenai menambah rakan. Bagaimana pula mengenai meng'approve' rakan yang anda belum pasti siapa dan latarbelakang mereka? Mungkin terlalu ramai sehingga kamu tidak sempat untuk membelek-belek profile mereka terlebih dulu.

Aku bukan hendak bercerita mengenai bahayanya atau bercakap mengenai keselamatan maklumat anda, itu soal lain dan mungkin banyak maklumat mengenainya disebut-sebut di internet. Tetapi apa yang aku ingin sampaikan di sini ialah sejauhmana berkualitinya hubungan antara kamu dengan mereka atau sekadar memenuhkan senarai rakan semata-mata.

Mungkin ramai yang menjelaskan itu adalah untuk menambah kenalan. Lebih bagus kalau ramai kenalan daripada sedikit. Tapi berapakah daripada kenalan-kenalan itu yang pernah kamu sapa dan berapa ramai yang tidak. Hubungan itu pula adakah berterusan atau sekadar hangat-hangat taik ayam.

Tahu tak kamu bilangan rakan di facebook adalah terhad kepada beberapa ribu orang sahaja. Mungkin jika rakan kamu tu cuma beberapa sahaja tidak menjadi masalah, tetapi bayangkan jika mereka sudah mencecah beberapa ribu dan sudah sampai kepada limit yang yang ditetapkan. Dalam masa yang sama mungkin ada kawan-kawan lama yang cuba untuk menghantar friend request kepada kamu tapi tak berjaya disebabkan keramaian tadi tu. Haa...kan dah menyusahkan. Masa tu mungkin kamu terpaksa menapis-napis rakan-rakan yang tak penting yang cuma memenuhkan ruang sahaja.

Aku bukannya tidak menggalakkan untuk berkawan dengan seberapa ramai yang boleh, tapi kan lebih bagus jika memfokuskan kepada kawan-kawan yang berkualiti. Jika kawan ramai-ramai, tapi bila kita perlukan bantuan, nasihat dan sebagainya, hanya berapa kerat sahaja yang memberi respon yang baik. Ada pula yang bila ditegur, langsung tidak memberi respon. Mahukah kamu dilayan begitu? tentu tidak bukan.

Kesimpulannya, jika tujuan menambah rakan di facebook hanya semata-mata untuk menambah bilangan rakan semata-mata, lebih baik sedikit daripada ramai tetapi rakan anda itu mungkin langsung tak ingin mengenali anda pun. Ia mungkin juga dapat mengelakkan daripada berlaku penipuan kerana kamu pasti rakan kamu itu dan kamu mengenali mereka.

Ahad, 19 Disember 2010

Kreatif versus Konvensional


Seorang kawan mengadu masalah dia kepada aku. Masalahnya adalah dia bosan duduk rumah dan mak dia tak bagi selalu keluar. Maklumat tambahan; mak dia seorang yang bekerjaya dan akan ada di rumah pada waktu malam dan hari cuti sahaja.

Aku pun bagi cadangan pada dia dengan penuh konfiden "ape kate ko suruh je kawan ko datang rumah". Dia balas "Tak boleh, mak aku tak bagi".

Aku pun bagi cadangan kedua "ermm...ko cakap la kat mak ko yang ko gi rumah kawan study dengan buat ulangkaji"(agak jahat jugak idea aku ni, merosakkan anak orang jer..haha). "Tak nak lah, tak best lah kalau keluar jalan-jalan tapi tak sedap hati sebab menipu" dia membalas seolah-olah mengeluh. Aku pula yang terasa di hati. Hehe.

Disebabkan dia tak suka buat benda-benda seperti itu, aku pun bagi cadangan lain "kalau macam tu ko keluar je la dan balik sebelum petang" aku rasa tu dah dikira cukup bagus. Tak payah menipu dan tak perlu berlakon. Tapi dia bagitahu aku lagi "Tak nak laaa...takut laa.."

Jadi disebabkan dia ni adalah anak yang baik. Tak suka menipu. Tak suka menyelit. Maka aku sarankan pada dia supaya berterus terang sahaja dekat mak dia tu supaya dia faham keadaan yang sebenar. Selesai masalah. Hati pun lebih tenang. Tapi dia ulang balik statement yang mula-mula "tak boleh, mak aku tak bagi" dengan penuh kesedihan nampaknya.

Kesimpulannya di sini, masalah di sini ialah aku dah tak tahu dengan cara apa aku nak tolong ini perempuan. Tapi mungkin juga mak dia nak dia jadi anak yang baik. Mungkin itulah cara yang mak dia nampak. Jadi, untuk mensedapkan hati dia, aku pun bagitahu yang mungkin nasib dia dah memang begitu. Tapi sebelum kami menamatkan sesi perbualan sempat juga aku memberi tahu sesuatu kepada dia. "Awak, Hidup Kena Kreatif"

Hehe.

Sabtu, 18 Disember 2010

Tron: Legacy, perintis filem masa depan

Filem tanpa emosi (Manusia adalah klon atau droid)

Plot mudah, ringkas dan lurus.

Filem fiksyen berteknologi tinggi.

3 dimensi, teknologi berdefinisi tinggi (HD)

Teknologi pembikinan paling maju masa kini!



Agak-agak filem ni boleh beat filem avatar? aku pun tak pasti. Tapi yang pasti aku nak pergi menonton ini wayang gambar. Huuhh..

Jumaat, 17 Disember 2010

Betul ke susah nak memahami wanita?


Pernah dengar statement "perempuan tak tahu apa sebenarnya yang mereka inginkan"? Ini menjelaskan kenapa susah kita nak memahami hati seseorang perempuan atau makhluk bernama wanita ni. Apa yang mereka suka, tak suka, apa yang mereka nak. Sebab tu lelaki ni diciptakan sebagai pemimpin kepada wanita dan keluarga. Sebab mereka lebih tahu apa yang diperlukan dan yang lebih penting, lebih jelas dengan apa yang dikehendaki. Perempuan ni memang makhluk yang diciptakan lebih rumit dan berseni. Jadi, dalam nak memahami hati seorang perempuan sebenarnya adalah satu proses seni yang memerlukan sentuhan yang betul.

Kesimpulannya, mengenali hati wanita adalah satu proses menduga dan menguji. Contohnya kalau kita mengajak seorang perempuan untuk keluar makan, kita susah untuk mendapat jawapan yang tepat restoran yang mana ingin dituju kalau kita bertanya secara terus. Contoh, lelaki akan bertanya "awak nak makan kat mana hari ni?" perempuan pula biasanya membalas dengan jawapan seperti "ermm...mana-manalah, saya tak kesah pun..." Tetapi, mereka akan memberi tindakbalas kepada cadangan-cadangan yang kita berikan. lelaki: saya rasa nak makan makanan laut hari ni. Perempuan biasanya akan memberi jawapan "errr, saya rasa saya nak makan makanan bergoreng hari ni laa..." ataupun "boleh tak kita makan kat tempat lain jer, saya tak biasa la makan makanan laut"

Jadi, bagi aku sebagai seorang lelaki, perlu pandai untuk mendorong seorang perempuan untuk membuat sesuatu pilihan. Mungkin agak leceh bagi seorang lelaki untuk berbuat demikian. Tapi, kalau nak memahami apa yang sebenarnya mereka nak, memerlukan percubaan yang berulang kali ataupun proses trial and error. Hehe...rumit kan? tapi memang tu la ciptaan seorang wanita. Rumit dan penuh misteri. Jadi untuk menjawab semua persoalan yang timbul memerlukan kreativiti dan usaha yang berterusan. Malas? susah? tak ada masa? itu terpulang kepada anda. :)

Khamis, 16 Disember 2010

Mencari BULAN


saat rasa berantakan hilang...bulan memanggil datang
menggenggam pilu yang terus berlari dalam sanubari hati
mengusap sinar yang hanya kenangan
berhembus angin yang hanya angan

saat rindu terus menari-nari
saat kasih terus datang tanpa henti
saat harapan terus setia di sisi
aku terus berdiri

melihat suria yang kini kian hilang...bulan kini menjadi enggan
yang tinggal hanya kenangan
yang tinggal hanya penantian