Isnin, 14 Julai 2008

Di saat mentari merah menyinar bersama cahaya bulan yang kelam

Duit....duit bukan segalanya...
tapi....nak beli baju guna duit, beli minyak guna duit, beli beras guna duit, beli sabun, tampal kasut koyak, bayar tiket wayang, masuk tandas, repair seluar, main futsal, tengok tv semua kena pakai duit. Pendek kata duit merupakan elemen yang penting untuk mendapatkan keperluan harian kini. Bukan sahaja keperluan harian malah perkara-perkara yang tak berfaedah pun guna duit. Tapi aku nak jelaskan di sini bahawa duit hanyalah elemen untuk pertukaran, yang memberi sebenarnya adalah Dia.

Adapun sebenarnya aku nak ceritakan sedikit keadaan sekarang yang dipenuhi dengan teknik-teknik mencari duit tambahan macam yang dapat diperhatikan sekarang. Adakah kamu yang membaca setuju mengatakan bahawa itu semua adalah perkara yang sepatutnya dilakukan. Kalau diperhatikan, kebanyakannya memerlukan kemahiran berkata-kata, mempunyai kenalan yang ramai dan pandai bergaul. Oh, kata-kata aku ni mungkin lebih kepada teknik mencari duit ala-ala MLM ataupun yang sewaktu dengannya. Aku berterus terang yang aku tak arif tentang bisnes-bisnes seperti ini jadi kamu semua jangan tanya aku kerana jawapan yang aku berikan mungkin tak tahu, kurang pasti, ataupun fikirlah sendiri. Namun perniagaan seperti ini sudah memuncak naik pada tahap maksimumnya mengalahkan gunung berapi yang sedang mendidih hanya menunggu untuk memuntahkan larvanya sahaja. Sedangkan, aku hanya berdiri ditepi sambil minum kopi melihat semua itu berputar dalam arusnya yang tersendiri. Ntah, aku tidak tahu mengapa aku begitu. Mungkin aku tidak sesuai untuk perkara-perkara seperti ini. (Aku minta maaf jika aku selalu menggunakan perkataan yang sama berulang-ulang kali, aku buntu).

Satu perkara yang aku nak sentuh selain tadi adalah produk yang dihasilkan adalah dari jenis yang lebih kurang sama. kamu semua perasan tidak perkara ini? kalau ada sepuluh MLM, aku rasa semua mungkin tidak terlepas dari menjual produk-produk seperti penapis air, pil kesihatan, minuman kesihatan, dan kebanyakannya berkaitan dengan makanan kesihatan. Bukannya aku hendak menempelak mana-mana pihak tapi bagi aku jika seseorang yang baru hendak berjinak-jinak dalam MLM mungkin akan berasa bosan dengan semua itu dan mungkin akan mencari syarikat MLM lain yang lebih beralternatif. Aku tidak nafikan yang membezakan adalah kualiti namun sejauh manakah seseorang itu akan mencuba mencari yang terbaik.

Jumaat, 11 Julai 2008

Jangan Pandang Rendah Aku...

Update....



Sampai bila kamu hendak begitu. Bermain dengan kata-kata kosongmu yang hanya ucapan semata. Tiada tindakan..tiada refleksi..hanya bicara. Tapi engkau berkata-kata dengan begitu yakin bagai anak tekakmu sudah tertulis sebuah ucapan yang panjang untuk kamu luahkan kepada semua orang. Betapa ajaibnya kamu. Mungkin para pensyarah pun tidak sehandal kamu.



Memang aku selalu berdiam bila engkau 'berucap'. Tapi itu tidak bermakna aku ni bisu. Mungkin aku tidak membantah, tapi belum tentu aku setuju. Dan jangan engkau sangka yang aku tidak tahu berfikir. Bila aku cuba menyampaikan sesuatu, kamu hanya tidak mengendahkan sahaja. Ceh! egokah kamu? Apa kamu ingat aku ni tidak tahu apa-apa? hanya mengikut telunjuk orang lain untuk hidup? tiada kebolehan? tiada perkembangan? hanya seorang yang lemah? jika kamu berfikiran begitu, aku boleh kata kamu berfikiran sempit walaupun mulut kamu masih mengeluarkan perkataan-perkataan yang seperti seorang professor tu.

Aku dapat rasakan yang kamu mungkin memandang rendah terhadap aku. Ya..mungkin aku hanya seorang yang biasa yang nampak diam dan lemah. Biar aku beritahu yang aku masih menyimpan potensiku yang sebenar dihadapanmu. Mengelak dari dibaca olehmu supaya kamu boleh terus menyangka bahawa aku ini tiada apa-apa kelebihan yang dapat menggugat kamu. Mungkin aku akan terus begini dihadapanmu sehingga kamu sendiri mengetahui yang kamu telah ditipu oleh penglihatan dan sikap kamu sendiri. Aku hendak memberi kamu sedikit nasihat, jangan kamu memandang rendah terhadap orang lain hanya kerana rupa dan gaya yang kelihatan lemah dihadapan kamu. Sedangkan yang nampak belum tentu terlawan, apatah lagi yang tak kelihatan.

Habis...

Selasa, 8 Julai 2008

Cerita 5 perenggan..

Tadi aku pergi cek blood pressure(BP). BP aku setakat ni 133/68. Mereka kata normal. Huh...Aku tahu aku masih muda, tapi aku rasa lagi baik aku ambil berat dari sekarang. Harap-harap bp aku akan mantain je...

Baru-baru ni pun aku dah mula bersenam semula. Petang-petang dah turun balik main futsal. Ahad minggu lepas dah pergi jogging. Setakat ni rancangan awal nampaknya berjalan lancar. Harap-harap akan berterusan...

Makan pun sekarang ni dah jaga. Tak nak makan makanan yang terlalu berminyak. Coklat dah kurang, aiskrim dah kurang. Makan utama macam sarapan, makan tengahari, petang, malam, masih dikekalkan. Gila..takkan tak makan...

Tiga perkara yang aku boleh dapat bila aku amalkan perkara-perkara di atas; kesihatan, stamina dan badan yang mantain cool. Haha...semoga tercapai...

Ini tak bermaksud aku ni sakit, tiada stamina dan gemuk. Tapi aku nak mencapai tahap maksimum ataupun ideal perkara-perkara di atas yang tersebut di atas. Sekian.

Khamis, 3 Julai 2008

Dari meja PC aku ke Alam Narnia



Rancangan MegaTV di saluran TV3 telah menarik minat aku untuk menulis mengenai perkara ini. The Chronicles of Narnia; The Witch, The Lion and The Wardrobe adalah sebuah filem yang memang menarik hati ramai penonton di Malaysia. Aku sendiri telah menonton filem ini berkali-kali sebelum ini. Jalan cerita, latar belakang dan fiksyen yang diterapkan dalam filem ini telah membuatkan peminat-peminat filem The Chronicles of Narnia; The Lion, The Witch and The Wardrobe tidak mahu terlepas walau satu babak pun dalam filem kegemaran ramai ini.





Narnia, sebagai tajuk utama adalah merupakan alam lain yang berbeza dari dunia asal. Dunia Narnia dalam Filem The Chronicles of Narnia; The Lion, The Witch and The Wardrobe dimasuki oleh empat adik beradik yang berpindah kerana peperangan melalui ‘Wardrobe" iaitu sebuah almari pakaian yang berada di rumah professor tempat mereka ditumpangkan oeh ibu mereka. Di dalam Narnia, mereka telah berjumpa dengan berbagai-bagai perkara yang berada jauh dari jangkaan mereka. Pengembaraan mereka bertambah mencabar apabila terpaksa berdepan dengan ahli sihir perempuan yang jahat iaitu ‘The Witch’ yang mengangkat dirinya sebagai ratu narnia dan berniat untuk menghapuskan mereka dengan mengumpan salah seorang dari mereka berempat iaitu Edmund. Edmund yang mengetahui dirinya telah ditipu oleh The Witch menyedari dirinya berada dalam bahaya. Akhirnya, Edmund berjaya diselamatkan setelah Peter, Susan dan Lucy berjumpa dengan ‘The Lion’ iaitu seekor singa yang bernama Aslan yang merupakan Raja sebenar Narnia dengan bantuan bala tentera Aslan.


Walaubagaimanapun, konflik masih belum berakhir kerana peperangan untuk merampas Narnia dari ahli sihir perempuan baru bermula. Berbekalkan senjata yang mereka miliki dan setelah berhempas pulas memerangi bala tentera ‘The Witch’ mereka akhirnya berjaya mencapai kemenangan yang diidamkan oleh hampir seluruh penduduk Narnia. Selepas berakhirnya peperangan, mereka berempat ditabalkan sebagai raja dan ratu Narnia dan Narnia kembali aman semasa pemerintahan mereka. Pemerintahan mereka tamat apabila mereka telah dewasa dan secara tidak sengaja meninggalkan Narnia dan balik ke dunia asal namun perkara yang tidak disangka-sangka berlaku iaitu mereka telah kembali sama seperti waktu mereka mula-mula datang baik dari segi masa mahupun fizikal mereka, tiada yang berubah. Bagaikan satu pengembaraan di dalam mimpi!


Dalam sekuel Narnia yang kedua iaitu The Chronicles of Narnia; Prince Caspian pula memaparkan sekali lagi pengembaraan mereka ke alam Narnia dan kali ini mereka memasuki Narnia bukan melalui ‘Wardrobe’ tetapi secara tidak sengaja iaitu disedut masuk ke alam Narnia semasa hendak menaiki keretapi ketika baru pulang dari sekolah. Prince Caspian, seorang putera raja yang telah dikhianati oleh bapa saudaranya, secara tidak sengaja telah memanggil empat adik beradik tadi dengan meniup sejenis alat yang ditinggalkan oleh Susan sewaktu meninggalkan alam Narnia beratus-ratus tahun dahulu mengikut masa di alam Narnia. Sekali lagi pengembaraan mereka bermula. Kali ini mereka terpaksa berdepan pula dengan bapa saudara Prince Caspian yang menguasai Narnia ketika itu dan berniat untuk menghapuskan penduduk asal Narnia. Perjalanan mereka bertambah sukar kerana penduduk asal Narnia yang merupakan makhluk separa manusia dan separa binatang bermusuh ketat dengan manusia. Jadi ini menyukarkan mereka untuk memberi bantuan kepada penduduk asal Narnia dan juga Prince Caspian.








Perjalanan kisah ini bertambah menarik. Kekeruhan peperangan, pengkhianatan dan permusuhan dijernihkan dengan kasih sayang, percintaan, kesetiaan, dan semangat yang diperlihatkan. Diselangi dengan efek audio dan video yang menjadikan turutan kisah ini semakin menarik untuk ditonton. Jadi, aku memang bersetuju kalau nak kata aku ni peminat 'The Chronicles of Narnia'.

Selasa, 1 Julai 2008

Cinta dalam hati

Cinta dalam hati by Ungu

Mungkin ini memang jalan takdirku,
Mengagumi tanpa dicintai,
Tak mengapa bagiku,
Asal kaupun bahagia dalam hidupmu...dalam hidupmu...

Telah lama kupendam perasaan itu,
Menunggu hatimu menyambut diriku,
Tak mengapa bagiku,
Mencintaimupun adalah bahagia untukku..bahagia untukku...

Ku ingin kau tahu..diriku di sini menanti dirimu,
Meski ku tunggu hingga hujung waktuku,
Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya...

Dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja,
Tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya,
Dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja...

Kuingin kau tahu,
Diriku di sini menanti dirimu,
Meski ku tunggu hingga hujung waktuku,
Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya,

Dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja,
Tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya,
Dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja...

Oooooooooooo....

x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x+x

Tidak semua pencinta mendapat cinta...tidak semua yang dicinta akan membalas cinta...tetapi kedua-duanya tetap mempunyai cinta...